Resomeren – wat is dat eigenlijk?

Resomeren werd oorspronkelijk uitgevonden om op een efficiënte manier dierenlichamen te kunnen ruimen. In Canada en VS werd deze methode doorontwikkeld om ook toe te passen op mensenlichamen. Op dit moment is er een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging in de maak en als deze wijziging bekrachtigd is, zal ook resomeren in Nederland toegestaan zijn.

Wat is het? Hoe gaat het in zijn werk?

De officiële benaming is alkalische hydrolyse. Meergebruikt zijn de termen resomeren en acquameren. Het lichaam wordt hierbij opgelost in heet water met kaliumhydroxide. Dit gebeurt in een grote, roestvrijstalen ketel of vat en het water wordt, onder druk, op 150 graden Celsius gebracht. Het duurt dan ongeveer vier uur voor een lichaam volledig is opgelost. Of in ieder geval alle zachte delen. Botten en tanden vergaan niet, die worden na het hele proces vermalen tot een zacht poeder, zoals dat bij een crematie ook gebeurt. Protheses zoals kunstknieën en -heupen, maar ook borstimplantaten vergaan niet. Die worden schoongemaakt en kunnen worden gerecycled.

Het restwater is helemaal vrij is van DNA en kan in principe via het riool worden afgevoerd. Hiervoor moet eerst de pH-waarde van het water, met behulp van zwavelzuur, worden teruggebracht naar een onschadelijk niveau. De nabestaanden zouden eventueel ook (een deel van) het water mee kunnen krijgen; het kan heel goed gebruikt worden om planten te bemesten.

resomeren watercrematie alternatief uitvaart lijkbezorging

En het milieu?

Zoals bij de meeste mensen wel bekend is zowel begraven als cremeren in het algemeen genomen niet heel gezond voor het milieu. TNO heeft, in opdracht van Yarden, in 2014 een studie uitgevoerd naar de gevolgen van de bekende manieren van lijkbezorging. Ook resomeren is in die studie al meegenomen.

Milieubelasting wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals inname van ruimte, energieverbruik, schadelijke stoffen die in de lucht, dan wel de grond terecht komen. Op basis daarvan is het niet 1-2-3 te zeggen of begraven of cremeren slechter is. Wel blijkt uit die studie dat resomeren vooralsnog een veel betere keuze lijkt vanuit het milieu-oogpunt. Het belooft vrijwel emissie-vrij te zijn. En doordat een deel van de resten geschikt zijn voor hergebruik heeft het zelfs nog een milieu-positieve component.

Waar moeten we nog meer bij stil staan?

Hoewel het proces van resomeren heel erg lijkt op het crematieproces zijn er toch wel wezenlijke verschillen. Bij een crematie wordt de overledene met kist of wade en baar in de oven ingevoerd. Bij resomeren lossen alleen dierlijke materialen op (materialen op proteïnebasis dus). Dat wil zeggen dat de kist niet mee de ‘resomator’ in zal gaan en dat eventuele kleding of wade van bijvoorbeeld wol of zijde zal moeten zijn.

Wanneer zal het mogelijk zijn?

In mei van 2020 heeft een commissie van de Gezondheidsraad een adviesrapport geschreven op verzoek van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

In November 2020 maakte minister Ollongren bekend dat resomeren daadwerkelijk toegestaan zal worden in Nederland. Op dit moment is nog niet precies bekend wanneer de wet bekrachtigd wordt en vervolgens is het natuurlijk de vraag wanneer de eerste resomator in gebruik kan worden genomen, maar in uitvaartland wordt gefluisterd dat de eerste al nagenoeg klaar staat.

Meer weten over hoe het in zijn werk gaat, wat de implicaties zijn of gewoon sowieso eens praten over uw uitvaartwensen? Bel of mail gerust: 0182-678020 of info@solaceuitvaartbegeleiding.nl

Een gedachte over “Resomeren – wat is dat eigenlijk?

  1. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over resomeren. Ik zou graag vast willen leggen hoe mijn uitvaart er uit moet zien. Goed om te lezen dat resomeren een milieuvriendelijke optie is en binnenkort mogelijk zal worden. Naast cremeren gaat hier mijn voorkeur naar uit. Ik laat het vastleggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *