Over Solace

Recensies

Tijdens de diploma-uitreiking van de uitvaartopleiding schetste mijn docent mij met de volgende woorden: organisatietalent, warm en een sterke drive.

Woorden van waardering van naasten die ik heb mogen begeleiden:

“Josche heeft er voor gezorgd dat mijn moeder een mooi en waardig afscheid heeft gekregen! Josche is meelevend en mee denkend. Aan al onze wensen is voldaan. De communicatie liep soepel en snel. Na een telefoontje of appje werd direct actie ondernomen.
Ik kan Josche aan iedereen aanbevelen!”

“Onze familie en de vrienden van M. hebben alleen pure, prachtige, mooie en dierbare herinneringen aan de uitvaart van M, door jou begeleid. Van seconde 1 tot en met het familiegesprek 3 weken na de uitvaart was zo perfect, alles liep ook op rolletjes, sfeervol, om door een ringetje te halen. Als wij jou een cijfer zouden mogen geven is dit een dikke 10!
Dank je wel voor alles en bovenal jouw warme aanwezigheid en begeleiding! Wij zullen jou aan ieder op ons pad aanraden.”

“Josche heeft ons uitstekend begeleid. Ze kan heel goed luisteren en ontzorgt je in de hectische en moeilijke periode. Bij de lastige beslissingen geeft ze haar eigen inbreng, dit gaat met heel veel zorg en passie. We hebben haar begeleiding als heel prettig ervaren.”

“Toen mijn man na een heel kort ziekbed tamelijk snel overleed kwam ik terecht in een rollercoaster van verdriet en gemis. Bij al die pijn moet je dan óók nog van alles regelen voor een mooi afscheid. Maar hoe pak je dat aan… gelukkig kwam Josche van Solace op ons pad. Elke dag opnieuw luisterde ze met veel geduld en zorg en empathie naar hoe wij – mijn zoon en ik – het afscheid graag wilden. Met al die kennis en volgeschreven A4’s werkte zij samen met ons naar een warm en liefdevol afscheid. Van zoveel familie en vrienden en collega’s teruggehoord hoe mooi het was geweest. Dat doel is dus zeer goed bereikt. Ook bijzonder waren de troostschermen die Josche zelf had gemaakt. Ik was de eerste die ze mocht gebruiken. En zo stond mijn man bij ons thuis omringd door schermen met honderden veelal kleurige kaarten met lieve steunende teksten. Josche, het was een heel verdrietige aanleiding maar ben blij dat ik dit met jou heb kunnen en mogen delen! Een vrouw met kennis, daadkrachtig en vooral veel empathie.”

Troostscherm crematie Gouda Solace persoonlijk afscheid uitvaartplanner

“Wij danken jullie voor de fijne begeleiding van het gehele uitvaart, in onze beleving is het vlekkeloos verlopen en iedereen heeft met een goed gevoel en op zijn en haar manier afscheid kunnen nemen van onze moeder.”

Over Josche

Mijn naam is Josche Ouwerkerk-Neven. Geboren en grotendeels getogen Goudse. Ik ben opgegroeid onderaan de dijk tegenover begraafplaats ‘De IJsselhof’ in Gouda. Ontegenzeglijk is het zaadje van interesse voor het uitvaartvak toen geplant. Ik heb bijna 20 jaar lang het grootste internationale congres voor de bibliotheekwereld georganiseerd. Een zeer dynamische baan waarvoor ik de hele wereld over gereisd ben. Ik heb enorm veel geleerd van de samenwerking met al die verschillende culturen.

In 2006 kreeg ik behoefte aan een wat kleinschaligere en meer persoonlijke werkomgeving en ik startte met een opleiding voor het uitvaartwezen. Ik raakte in 2007 echter in verwachting en vond dat het uitvaartvak niet te combineren was met een gezin met kleine kinderen want ik wilde geen compromissen hoeven te sluiten.

In het najaar van 2017 werd de wens om de overstap te maken naar het uitvaartwezen toch weer zo sterk dat hij zich niet meer liet onderdrukken. Om mijn kennis op te frissen en ervoor te zorgen dat ik zo goed mogelijk beslagen ten ijs zou komen, ben ik daarom in januari van 2018 gestart met de Meander Beroepsopleiding Uitvaartbegeleider die ik in december 2018 met een diploma heb afgesloten.

Tijdens de diploma-uitreiking schetste een docent mij met de volgende woorden: organisatietalent, warm en een sterke drive. Hier voeg ik zelf graag nog aan toe: daadkrachtig, een goed empathisch vermogen en een open houding.
Met deze kenmerken en vaardigheden hoop ik naasten te mogen begeleiden in de organisatie en uitvoering van de uitvaart die past bij hun dierbare en henzelf.

Begraafplaats De IJsselhof Gouda, voor een begrafenis of crematie
De aula op begraafplaats ‘De IJsselhof’ in Gouda

Ik vind het bijzonder om als Goudse in mijn eigen stad te werken en uitvaarten te mogen organiseren voor bewoners van Gouda en omstreken. Ik kies er bewust voor om kleinschalig te werken. Zo ben ik optimaal beschikbaar voor u. U heeft recht op mijn onverdeelde aandacht. Ik werk hierbij samen met een aantal vaste, betrouwbare, partners om er zeker van te kunnen zijn die diensten en service te verlenen die passen bij het afscheid van een dierbaar persoon:

  • Funeral Assist / Straver Mobility (voor verzorging en vervoer)
  • Blomatelier

De naam Solace

Solace is een Engels woord voor troost. Het wordt gebruikt om tot uitdrukking te brengen dat mensen troost of steun vinden bij groot verdriet. Ik hoop dat ik de naasten tijdens de planning en uitvoer van de uitvaart van hun dierbare tot steun kan zijn en dat ze zich getroost voelen als ze terugkijken op een mooi en passend afscheid.
De cirkels van het logo symboliseren de diverse mensen die samenkomen in het proces, de verbinding die ontstaat.

Uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleider, uitvaartverzorger, uitvaartplanner, begrafenisondernemer, uitvaartondernemer; het is een greep uit de diverse benamingen voor dit beroep. Ik kies er heel bewust voor om de term ‘uitvaartbegeleider’ te gebruiken omdat dit volgens mij het beste de lading dekt. Ik ben in eerste instantie een gids die u helpt uw weg te vinden als een naaste komt te overlijden. Ik dat het goed is dat naasten zo veel mogelijk betrokken zijn bij het plannen en organiseren van een persoonlijk afscheid. Heeft u meer behoefte aan iemand die dingen uit handen neemt is dat uiteraard ook geen probleem en zal ik meer de rol van uitvaartverzorger of uitvaartleider aannemen.

Lees hier verder over mijn werkwijze. Ik kom graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waar we uw wensen kunnen bespreken. U kunt het contactformulier invullen, dan neem ik contact met u op.