Crematiekosten

Wat kost een crematie?

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie als vorm van uitvaart. In Nederland kiest 40% van de mensen voor een begrafenis en 60% kiest voor een crematie. Een van de redenen om te kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis is dat de begrafeniskosten over het algemeen duurder zijn dan de crematiekosten.

Een andere reden waarom een crematie steeds populairder wordt is omdat uw nabestaanden geen graf meer hoeven te onderhouden of na afloop van de eerste termijn hoeven te beslissen over het verlengen van een graf. Uit uitvaartwensen zijn van invloed op de uiteindelijke kosten van een crematie. Hier vindt u een indicatie van de gemiddelde kosten van een crematie, maar ook geven we aan met welke andere uitvaartkosten u rekening moet houden. Als u vragen heeft met betrekking tot de kosten van een crematie, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u dan graag meer over de crematiekosten.

uitvaartmand met rouwbloemstuk op kurk crematorium IJsselhof Gouda

De gemiddelde kosten van een crematie

De gemiddelde crematiekosten liggen tussen de 5.500 euro en 10.000 euro. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de de specifieke uitvaartwensen van u of uw naasten. Van in vloed is hoe lang u een locatie huurt (dus voor het afscheid en na afloop de condoleance), hoeveel mensen er uitgenodigd worden en wat voor soort catering u kiest (er is meestal een ruime keuze). Maar ook wat er na afloop gebeurd met de as. De kosten voor een crematie kunnen hoger of lager uitvallen afhankelijk van deze wensen.

Met welke kosten voor een crematie moet u rekening houden?

Naast de basiskosten zijn er nog een aantal kosten waar u bij een crematie rekening mee moet houden. Op de dag van de crematie zijn er verschillende manieren om de overledene te vervoeren. In de meeste gevallen wordt de rouwauto ingezet, er zijn verschillende kleuren mogelijk, maar er zijn ook alternatieven zoals een volkswagenbusje, vrachtwagenoplegger of fietsaanhanger.

Er zijn uiteraard kosten voor het cremeren zelf en de tijd voor de afscheidsplechtigheid en de tijd in de koffiekamer. Een crematorium heeft bijna altijd een aula, waar een afscheidsplechtigheid gehouden kan worden. Afhankelijk van het aantal mensen en de keuze voor een grote of kleine aula, worden er ook verschillende kosten gemaakt. Na afloop is er een gelegenheid tot een samenzijn of condoleance en de kosten daarvoor lopen natuurlijk uiteen, afhankelijk van het aantal personen en de keuze voor consumpties. Over de diverse mogelijkheden voor consumpties tijdens de condoleance vertellen wij u graag meer aan de hand van verschillende brochures van verschillende crematoria.

Rekening houden met elk budget

Als u kiest voor Solace Uitvaartbegeleiding als uw uitvaartverzorger, dan houden wij altijd rekening met uw budget. Een goedkope crematie behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden maar dat wil geenszins zeggen dat het een kale en kille uitvaart wordt. Als u kiest voor een uitvaart zonder plechtigheid vooraf, dan noemen we dat een technische crematie. Er is dan ook geen condoleance of samenzijn na afloop bij het crematorium. Hierdoor blijft de prijs laag. U kunt dan als nabestaanden kiezen voor een alternatieve locatie om kosten te besparen, denk hierbij bijvoorbeeld aan thuis, in de vaste stamkroeg, kantine van een sport of buurtvereniging. De kosten voor zo’n zogeheten technische crematie zijn +/- 900 euro (excl kosten voor begeleiding en vervoer etc.). Na de crematie moet besloten worden of u de as wilt uitstrooien of wilt bijzetten in een urnenmuur. De goedkoopste urn is al verkrijgbaar vanaf 50 euro en voor het bijzetten in een urnenmuur liggen de kosten voor 5 jaar in Gouda rond 400 euro. Ook kunt de as laten verwerken in een sieraad.

Een afscheid dat recht doet aan het leven

Bij ons als uitvaartondernemer staat de persoonlijke aanpak altijd centraal. Vanaf het moment van melding van overlijden tot de dag van de uitvaart zijn wij betrokken bij de nabestaanden, zo heeft u altijd maar één vast aanspreekpunt. De vraag die wij onszelf altijd stellen: hoe kan ik er, samen met de nabestaanden verzorgen dat deze overledene een afscheid krijgt dat recht doet aan zijn of haar leven? Het is belangrijk dat het een persoonlijk, eervol en waardevol afscheid wordt.

Wij verzorgen regelmatig uitvaarten in Gouda en omstreken. Bent u benieuwd wat wij voor u of uw nabestaanden kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Solace Uitvaartbegeleiding is gevestigd in Gouda. U kunt ons altijd bellen voor een crematie of begrafenis in alle plaatsen en dorpen in de regio, zoals bijvoorbeeld Reeuwijk, Haastrecht, Stolwijk, Moordrecht, Gouderak, Waddinxveen, Boskoop, Bodegraven, Hekendorp, Driebruggen, Bergambacht, Schoonhoven, Lekkerkerk etc. Op verzoek werken wij ook buiten de regio.