Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor een crematie, op dit moment is dat met 65% van de uitvaarten ruim meer dan de helft. Cremeren is over het algemeen goedkoper dan begraven, omdat er geen bijkomende kosten als grafmonument en onderhoudskosten zijn. | Crematie Gouda
Hoe gaat een crematie in zijn werk?
Het cremeren vindt in principe altijd plaats op dezelfde dag als de afscheidsdienst. Het is tegenwoordig vrijwel altijd mogelijk voor de naasten om mee te lopen naar de ovenruimte en in overleg kunt u ook bij de invoer in de oven zijn. Mocht u dit graag willen kan ik u daarover informeren. De eigenlijke crematie duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Er wordt altijd een vuurvast steentje met een identificatienummer met de overledene mee de oven ingevoerd. Na afloop wordt de as in een bak verzameld, de metalen delen (zoals protheses en schroefjes van de uitvaartkist) worden met een magneet eruit gefilterd. Vervolgens wordt de as tot een fijn poeder gemaakt en in een bewaar-urn geplaatst, samen met het steentje met het identificatienummer; zo is er zekerheid dat er niet een verkeerde as-bus met naasten meegegeven wordt. Het is wettelijk bepaald dat de as een maand bij het crematorium moet blijven, maar over het algemeen kan de as tot zes maanden bij een crematorium blijven staan. Dat geeft u de gelegenheid om in alle rust met elkaar te bedenken wat de uiteindelijke asbestemming zal gaan worden.
De afscheidsdienst bij een crematie.
Net als bij een begrafenis kan ook bij een crematie de afscheidsdienst op allerlei locaties plaatsvinden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de aula van het crematorium maar het gebeurt ook dat het afscheid plaatsvindt in een kerk, thuis in kleine informele setting of op een andere locatie die van betekenis is geweest voor de overledene. Hierbij kan je denken aan de kantine van een sportvereniging of de aula van een school. Ik kan met u meedenken over een alternatieve locatie en de invulling van een afscheid daar.
Een kerkdienst volgt vaak een traditionele indeling van liederen en schriftlezingen, bij alternatieve locaties en in een crematorium bent u geheel vrij het afscheid zo vorm te geven als u prettig en passend vindt. Dat kan een afwisseling van sprekers en muziek zijn maar ook een vrijere setting met een microfoon en de vraag of iedereen een gedachte aan de overledene wil delen. Naast opgenomen muziek zien we tegenwoordig ook steeds vaker live muziek bij een uitvaart.
Er is heel veel mogelijk en ik denk graag met u mee.
Ben je verplicht om in een kist gecremeerd te worden?
Nee, het is al sinds 1991 niet meer verplicht om in een uitvaartkist begraven of gecremeerd te worden. Het is sindsdien toegestaan om de overledene, gewikkeld in een zogeheten wade, op een opbaarplank te leggen en daarmee gecremeerd te worden.
De keuze voor een kist of wade is een zeer persoonlijke. Een wade is zachter en door het ontbreken van een uitvaartkist voelt het vaak alsof de overledene makkelijker aan te raken is. Daarentegen kan het voor mensen bij een afscheidsdienst heel confronterend zijn de contouren van de overledene duidelijk herkenbaar te zien.
Er is ook op dit gebied veel mogelijk, ik informeer u desgewenst graag.
Zijn er regels voor wat je met de as mag doen?
Er zijn een aantal regels rondom de asbestemming zoals dat heet, maar er is meer dat mag, dan wat niet mag. Als eerste is het voor veel mensen fijn te weten dat de as niet in zijn geheel bij elkaar hoeft te blijven. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld voor meerdere kinderen een as-sieraad te laten maken of om de as deels te verstrooien op een geliefde plek en deels thuis te bewaren. Een van de regels die ik eerder noemde heeft te maken met het verstrooien. Vrijwel elk crematorium heeft een eigen strooiveld en daarnaast is er het Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen op het voormalig landgoed Delhuyzen, aan de zuidelijke rand van de Veluwe, bij Arnhem. U kunt ook zelf kiezen voor een plek die voor u van betekenis is maar u zult dan wel toestemming moeten vragen aan de eigenaar van de grond.

Enkele van de mogelijkheden voor de bestemming van de as van uw dierbare voor u op een rijtje gezet:
- In een urn op een mooie plek in huis waar u eventueel met behulp van foto’s en andere memorabilia een herdenkingshoekje kunt maken
- Uitstrooien op een verstrooiterrein, op zee of in de lucht of op een ander terrein
- Bijzetten in een urnenmuur op een begraafplaats
- De as begraven in een urnengraf
- De as begraven in een bestaand graf
- Een as-sieraad laten maken
- De as verwerken in een kunstwerk voor thuis of in de tuin.
U krijgt vaak vanuit het crematorium informatie toegestuurd over de mogelijkheden die zij bieden voor de asbestemming. Als u dat wenst denk ik graag met u mee over de bestemming en de mogelijkheden die er zijn.
Kosten van cremeren
Zoals eerder gezegd is cremeren vaak goedkoper dan begraven.
Uiteraard is het mogelijk om een afscheidsplechtigheid te houden in de aula van een crematorium. Maar er zijn ook nog andere opties die minder bekend zijn.
Als er een afscheidsplechtigheid op een andere locatie dan de aula van het crematorium is kun je kiezen voor een zogeheten ‘technische crematie’. Dan gaat de overledene zonder bijzijn van de naasten naar het crematorium. Dit is de goedkoopste manier en dit kan soms aanzienlijk in de kosten schelen. Vooral als het afscheid thuis of op een locatie gehouden wordt waar geen kosten aan verbonden zijn.
U kunt als naasten uw dierbare ook vanaf de alternatieve locatie (bijvoorbeeld een kerk) begeleiden naar het crematorium, u krijgt dan meestal 15 minuten om nog even kort afscheid te nemen. Ook deze optie is goedkoper dan een crematie met plechtigheid.
Cremeren in Gouda
Gouda heeft één crematorium, het ‘Yardenhuis Gouwestreek’, bij veel Gouwenaars beter bekend als ‘De IJsselhof. Er is een aula met capaciteit van 140 zitplaatsen, uit te breiden tot 300 (staan)plaatsen en u kunt na afloop van een begrafenis gebruik maken van het restaurant voor een condoleance. Een veel gehoorde opmerking is dat het zicht op de bomenlaan vanuit de aula tijdens een plechtigheid zo’n mooie omlijsting is voor de overledene.
Als u er voor kiest uw dierbare naar het crematorium te begeleiden loopt u naast of achter de loopkoets met daarop de kist of wade met de overledene de bomenlaan uit. Een mooi gebaar is het vormen van een erehaag met alle belangstellenden langs deze bomenlaan.
Er zijn in de regio rondom Gouda verscheidene andere crematoria, zoals in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Rotterdam. Als u een voorkeur heeft voor een crematie in een van deze crematoria, of nog een andere, kan ik u daar uiteraard bij begeleiden.
Solace Uitvaartbegeleiding: Uitvaart Gouda | Begrafenis Gouda | Crematie Gouda | Liefdevol | Persoonlijk | Kleinschalig