Inspiratie

Het belangrijkste uitgangspunt van Solace Uitvaartbegeleiding is ‘een afscheid dat recht doet aan het leven’. Voor de een is dat een eikenhouten kist en live vioolmuziek, voor een ander is dat een kleine bijeenkomst thuis om daarna alleen door de laatste familie naar de laatste rustplaats gebracht te worden en weer een ander kiest voor een groots afscheid op een mooie locatie. Er is heel veel mogelijk.

Gouda biedt vele mogelijkheden voor een passende uitvaart. Er is de algemene begraafplaats, met als onderdeel de natuurbegraafplaats en het crematorium. Als afscheidslocatie kan men kiezen voor een plechtigheid in de aula van De IJsselhof, maar ook voor diverse andere afscheidslocaties in de stad. 
Er zijn ook diverse mogelijkheden voor een meer multiculturele wijze van afscheid nemen of meer intieme plaatsen voor een afscheid van een baby of kind bij een kinderuitvaart.

Opbaren
Het is over het algemeen heel goed mogelijk om uw dierbare op te baren in zijn of haar eigen huis, of in het huis van een familielid of vriend. Dit kan op bed, op een baar of in een kist, in de woonkamer of in de slaapkamer. Vaak is ook opbaren in de vaste kamer van een verpleeghuis mogelijk.

Als thuis opbaren niet mogelijk of gewenst is, kunt u in Gouda gebruikmaken van een aantal andere locaties. Hier heeft u ook de keuze voor een rouwkamer waarvan u een toegangssleutel krijgt zodat u 24 uur per dag naar uw dierbare toe kunt. Locaties voor opbaring in Gouda zijn, onder andere:

Uiteraard is de traditionele methode van opbaren door middel van koelen een mogelijkheid, maar ik kan u ook adviseren over alternatieve opbaarmogelijkheden. Daarbij kunt u denken aan een tuintje van graszoden onder de kist, zoals vaak gebruikt wordt binnen de antroposofische gemeenschap aan thanatopraxie, een lichte balseming waardoor koelen niet nodig is.

Afscheidslocatie
Waar neem je afscheid van iemand? Door de plek van het afscheid zorgvuldig te kiezen kunt u recht doen aan wie uw dierbare was en tegelijkertijd op een voor u passende manier afscheid nemen. Thuis of ergens anders opgebaard, een afscheid in een tuin, in een verenigingsgebouw of in de aula van de begraafplaats. Graag adviseren wij u over de mogelijkheden voor een afscheidslocatie. De keuze is uiteindelijk aan u. Gouda kent twee begraafplaatsen: de R.K. Begraafplaats Gouda aan de Graaf Florisweg en de algemene begraafplaats en natuurbegraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk. Naast de algemene begraafplaats en de natuurbegraafplaats van een hectare groot waarop de natuur centraal staat bevindt zich daar ook het crematorium. De begraafplaats en het crematorium worden beheerd door Dela.

Er bij ‘De IJsselhof’, zoals de meeste mensen het kennen, gelegenheid om samen te komen na afloop van een uitvaart. Met mooi weer kunt u gebruikmaken van het terras aan de Hollandsche IJssel.
Daarnaast heeft Gouda nog veel meer mooie plekken om met elkaar na te praten en herinneringen op te halen. Wij gaan graag samen met u op zoek naar de juiste plek die aansluit bij uw wensen. Enkele suggesties zijn:

Verschillende van deze locaties zijn ook geschikt als locatie voor de afscheidsdienst. Dit kan goed aansluiten bij de behoefte aan een intiemer, meer persoonlijk afscheid. Uiteraard zijn er naast deze mogelijkheden en de aula bij begraafplaats De IJsselhof ook vele kerken, moskeeën en andere plaatsen voor samenkomst in Gouda waar het goed mogelijkheid is een passende uitvaartdienst te organiseren. Er wordt ook wel eens gezegd ‘waar getrouwd kan worden, kan ook gerouwd worden’, het is een kwestie van anders kijken.

De wade
Steeds vaker komen we mensen tegen die heel bewust nadenken over hun afscheid en dan niet alleen over de plechtigheid en de condoleance na afloop, maar ook over de kist, of juist ‘liever niet in een kist’. Voor de laatste groep mensen is er tegenwoordig de mogelijkheid om te kiezen om in een wade begraven of gecremeerd te worden. Een wade (ook wel lijkwade genoemd) is een doek die het lichaam volledig omhuld. Dit kunnen eenvoudige effen doeken zijn, in ongebleekt katoen, of juist in een prachtig diepe kleur maar het kunnen ook gepersonaliseerde doeken zijn, geverfd of geweven en zelfs vilt kan worden gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens op sites als www.wikkelgoed.nl , www.koester.nu/ of www.alewijn-lijkwades.nl/ om voorbeelden te zien.


Lijkwade wade begrafenis Gouda uitvaart begrafenisondernemer baar opbaarplank dragen Solace
(De kleine boeketjes op de wade zijn verzameld door de familie uit het natuurgebied waar de overledene altijd wandelde, een prachtig detail wat de wade nog een extra persoonlijk tintje gaf.)

Veel mensen denken dat een wade alleen gebruikt kan worden op natuurbegraafplaatsen maar het mag bij elk soort uitvaart gebruikt worden.Tussen de tijd van overlijden en de uitvaart kan de overledene zowel op bed als op een baar of opbaarplank opgebaard worden. Deze baar zal ook mee gaan in het graf of in de crematieoven. Net zoals er veel verschillende mogelijkheden zijn met betrekking tot wades is er ook keuze in de baar waar de overledene op ligt. De bovengenoemde sites hebben deze ook in hun assortiment.

Bloemen
De keuze voor bloemen tijdens een uitvaart is een hele persoonlijke. Sommige mensen hebben een hele sterke voorkeur voor een kleur, andere willen juist een bepaalde kleur niet gebruikt hebben tijdens een uitvaart. Er is een keuze voor gestileerde vormen, zoals een hart van rozen (of bijvoorbeeld bij een kinderuitvaart een knuffelbeer uitgevoerd in bloemen), maar tegenwoordig zie je ook steeds meer in de bloemen de persoonlijke voorkeuren van de overledene of de familie terug komen zoals bijvoorbeeld in het prachtige stuk op kurk hierboven bij de uitvaart in de wade. Het kan ook mooi zijn om alle belangstellenden één enkele bloem mee te laten nemen en die te verzamelen in vazen zodat er vanzelf een prachtig boeket ontstaat. Maar je kunt de belangstellenden ook vragen om die bloemen bij binnenkomst op de uitvaartkist (of wade) te leggen en zo de overledene symbolisch te bedelven over de liefde vertegenwoordigd door de bloemen.
Het stuk op kurk hierboven is van Diny Blom van het Blomatelier in Gouda.

Vervoer
Naast de welbekende traditionele zwarte en grijze auto is er een verscheidenheid aan vervoermiddelen beschikbaar voor het vervoer naar de laatste rustplaats. Dit varieert van kleur (wit, grijs, bordeauxrood, donkerblauw, roze en zelfs met luipaardprint is mogelijk) tot ook het soort vervoer. Zolang de overledene volledig bedekt is, door een wade of uitvaartkist, mag de overledene over de weg vervoerd worden. Dit betekent dat u dus ook kunt kiezen voor een bakfiets of fietsaanhanger, er zijn speciale frames zodat de uitvaartkist vervoerd kan worden achter de cabine van een vrachtauto en zo zijn er nog legio andere mogelijkheden. Via vaste samenwerkingspartners zoals Funeral Assist uit Gouda is aan vrijwel alle wensen te voldoen.

Rouwauto begrafenis uitvaart crematie Gouda uitvaartfiets

Wateruitvaart in Gouda
Als varen je lust en je leven was, wat is er dan mooier om de reis naar het definitieve afscheid over water te maken? In samenwerking met Reederij de IJssel in Gouda is dit mogelijk, ook als u niet aan het water woont. Er zijn diverse opstap-locaties mogelijk. We varen dan met een (of meer) van de boten van Reederij de IJsel via de Goudse singels en de Hollandsche IJssel naar begraafplaats en crematorium De IJsselhof in Gouda.

Wateruitvaart Gouda als mogelijk voor een passend persoonlijk afscheid. Voor crematie of begrafenis.
Foto’s: Jan van den Berg

Samengevat:
Elk mens is anders en heeft andere wensen. Wij kunnen u adviseren over de verschillende mogelijkheden voor uw begrafenis of crematie. Mocht u vragen hebben over neem dan contact met ons op. We kunnen vrijblijvend in gesprek gaan over de mogelijkheden die het beste passen bij uw uitvaartwensen. we hebben beschreven hoe het in zijn werk gaat als u contact met ons opneemt na een overlijden, maar we lichten dit graag persoonlijk toe.

Zie ook onze foto galerij voor meer inspiratie.

Solace Uitvaartbegeleiding: Uitvaart Gouda | Begrafenis Gouda | Crematie Gouda | Liefdevol | Persoonlijk | Kleinschalig