Afscheid nemen van een kind

Afscheid nemen van een kind

Afscheid nemen van een kind. Een einde aan mooie toekomstdromen; een leven dat nooit mocht starten of juist in volle bloei ineens tot stilstaan wordt gebracht. Afscheid nemen van een baby of kind is zonder twijfel een van meest ingrijpende momenten die een mens in zijn leven kan meemaken. Waar begin je? Wat moet er gebeuren? Wat mag, wat kan?

Jullie hebben maar zo weinig tijd met elkaar gehad, en dus is het enorm belangrijk is niets overhaast te doen als je afscheid moet gaan nemen van je kind en je kind van jullie.

We gaan allereerst met elkaar in gesprek. Je wil hier eigenlijk niet over nadenken, maar als je dan toch afscheid moet nemen, wat hoort daar dan voor jou absoluut wel, maar ook absoluut niet, bij.
Willen jullie dit afscheid groots en samen met je omgeving doen? Of juist klein en intiem met alleen je naaste familie of dierbare vrienden? Er is geen goed of fout en ‘gaat niet, bestaat niet’.

Hoewel wij niemand ergens toe zullen dwingen onderkennen wij wel het belang van afscheid nemen door veel bij je kindje te zijn, het liefst in de thuisomgeving. Wij zullen jullie daar uiteraard ook stap voor stap in begeleiden. Maar gaat dat niet, of willen jullie dat niet, dan is dat uiteraard ook ok, het is jullie afscheid, niks moet. We hebben contacten met rouw- en verliesbegeleiders die jullie hier eventueel ook in kunnen bijstaan.


Broertjes en zusjes
Het komt natuurlijk voor dat er broertjes en/of zusjes zijn. Het is belangrijk om ook oog te hebben voor hen. Ze verliezen een broertje of zusje en zien tegelijkertijd hun ouders en andere volwassenen die enorm verdrietig zijn. Die impact is heel groot. Het is belangrijk hen zo veel mogelijk te betrekken in alles wat er om hen heen gebeurt. Vaak is het zo dat de werkelijkheid veel minder spannend is dan wat kinderen zich in hun hoofd kunnen gaan proberen te verbeelden.

We brengen een knutselkrat mee met daarin knutselspulletjes zodat broertjes en zusjes lekker kunnen gaan zitten kleuren terwijl wij met elkaar in gesprek zijn, zonder ze het gevoel te geven dat ze weggestuurd worden.

Boekjes voorlezen kinderen begeleiden bij verlies en verdriet
Knutselspulletjes en voorleesboekjes

Op een van de eerste dagen zullen we, samen met jullie uiteraard, met de broertjes en zusjes in gesprek gaan en aangepast op hun leeftijd gaan bespreken wat er gaat gebeuren in de komende dagen. Op deze manier neem je veel vragen weg en tegelijkertijd kunnen we de weg vrij maken voor nog meer vragen en aangeven dat ze die natuurlijk ook altijd aan ons mogen stellen. Wij zijn er net zo goed voor hen bij het afscheid nemen van een kind.

En natuurlijk gaan we met elkaar bespreken welke rol zij krijgen op de dag van het afscheid. Het kan enorm helpen als een broertje of zusje bijvoorbeeld een speciale taak krijgt. Dat ze het gevoel te hebben dat zij ook echt belangrijk zijn tijdens dit afscheid. Dat kan variëren van het gebruik van een eigen tekening op de rouwkaart of samen voor de rouwauto lopen tot het dragen van het mandje met bloemblaadjes om in het grafje te strooien of het uitkiezen van de kleur van ballonnen of kaarsen rondom het kistje of mandje’ etc.

Kinderen tekenen bij uitvaart betrekken op eigen niveau

Altijd hetzelfde gezicht
In principe zullen jullie vanaf dag één tot aan de dag van het afscheid door dezelfde collega begeleid worden. Dat doen we eigenlijk bij alle uitvaarten, maar zeker in een situaties als deze is dat nog belangrijker. Op de dag van de uitvaart zal een van de andere collega’s assisteren en als we denken dat dat fijn is zal deze collega al tijdens de week van het afscheid kennis komen maken, in ieder geval sowieso als er broertjes en zusjes zijn.

Fotografie
Wij stellen altijd voor om een fotoreportage te laten maken van de uitvaart. De meeste rouwcentra bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het maken van beeldopnames van het afscheid, maar dan heb je eigenlijk alleen een registratie van het gedeelte daar.
Een afscheidsfotograaf kan ook in de dagen voorafgaand aan het afscheid thuis komen voor een mooie laatste serie van broertjes en zusjes bij elkaar, nog één keertje op schoot. Daarnaast is de fotograaf er dan ook op de dag van het afscheid om alles van begin tot het eind vast te leggen. Zeker als er nog broertjes of zusjes zijn kan het voor hen heel belangrijk zijn om terug te kunnen kijken hoe alles ging, maar ook voor jullie zelf kan het heel fijn zijn om foto’s terug te kunnen kijken. En samen met anderen te kunnen bekijken. Het geeft je de gelegenheid om nog eens te vertellen hoe het was en hoe dingen gingen. Er zit meer interactie in dan samen naar een filmopname te kijken. Hoewel we ook zeker altijd aanraden om zowel foto’s als een opname te laten maken.


Waar kun je eventueel aan denken als je weet dat je voor deze, vrijwel onmogelijke, opgave komt te staan?

 • Wil ik dat mijn kind thuis is na zijn/haar overlijden?
 • Zal hij/zij dan in zijn of haar eigen bedje verblijven of al in een kistje of mandje?
 • Wie gaat hem/haar wassen en aankleden?
 • Welke kleren krijgt hij of zij aan?
 • Willen we misschien het kistje zelf maken? Of een handige opa?
 • Kunnen we een favoriete afbeelding op de kist laten printen?
 • Wie mogen er thuis langs komen?
 • Wie mogen er bij het afscheid zijn?
 • Wat is de rol van eventuele broertjes en zusjes?
 • Wat zouden we op de rouwkaart willen?
 • Welke muziek zouden we willen?
 • Willen we foto’s laten maken?
 • Willen we bloemen, en zo ja, een specifieke soort?
 • Willen we een (bijzondere) rouwauto of brengen we hem/haar zelf met onze eigen auto?
 • Willen we de genodigden nog vragen iets speciaals mee te nemen?
 • Willen we de genodigden zelf eventueel iets meegeven?

En onthoud ook, vrijwel alle genomen beslissingen kunnen nog (deels) gewijzigd worden mochten jullie halverwege ineens toch een andere keuze willen maken. Vraag het ons gerust!
Een van onze motto’s is ‘gaat niet, bestaat niet’ en hoewel dat natuurlijk niet altijd op gaat zullen wij ons uiterste best doen om alles in het werk te stellen om dat wat jullie willen mogelijk te maken.

Uitvaartkist kind bedrukt met brandweerauto politieauto traktor lievelingsafbeelding
‘Jongensdromen’ van Beerenberg

Wat is er mogelijk?
Om je een idee te geven van wat er mogelijk is met betrekking tot mandjes, kisten en andere mogelijkheden geven we hieronder een lijstje met een aantal websites. Deze lijst is geenszins compleet, dus ga gerust zelf op zoek op google.

 

Houten hart minikistje stilgeboren baby
Hart van hout

Solace: Uitvaart Gouda | Begrafenis Gouda | Crematie Gouda | Persoonlijk | Kleinschalig