Natuurbegraven

Een plek midden in de vrijwel ongerepte natuur. Geen grote grafstenen; hooguit een plak hout of een boom of struik om het graf te markeren die opgaat in het landschap. Een plek die je zelf uit kiest, voor altijd, geen beslissing over verlenging in de verre toekomst, geen onderhoudsverplichting voor je naasten. Dit is wat natuurbegraven in grove lijnen inhoudt. En dat kan ook in Gouda en omstreken.

Is er in of nabij Gouda een natuurbegraafplaats?

In Gouda slechts deels, de algemene begraafplaats, bekend als De IJsselhof heeft sinds een aantal jaar een gedeelte speciaal gewijd aan ‘natuurlijk begraven’. Op het terrein, ter grootte van een hectare, kunnen mensen zelf een plek uitzoeken voor het graf en op deze graven mogen geen eigen grafmonumenten geplaatst worden. Verschil met ‘echte’ natuurbegraafplaatsen is dat deze graven geen eeuwige grafrust kennen. Graven op de natuurbegraafplaats van de IJsselhof zijn particuliere graven met een vaste termijn met de mogelijkheid tot verlengen.

Zomerlanden
Natuurbegraafplaats Zomerlanden is de eerste, en vooralsnog enige, grote natuurbegraafplaats in Zuid-Holland. Hier kunt u kiezen voor een eigen plek in de natuur met eeuwigdurende grafrust. Met de opbrengsten van de natuurbegraafplaats onderhoud men de natuur voor nu en in de toekomst.
Zomerlanden ligt in een bestaand bos in Heinenoord, net onder Rotterdam. Gelegen tussen de oevers van Oude Maas en polderlandschap. Dit gebied maakt onderdeel uit van het nationaal landschap de Hoeksche Waard.


Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam heeft sinds mei 2019 ook de mogelijkheid tot natuurbegraven. Op dit 2,5 hectare grote natuurgedeelte van de begraafplaats houden schapen het gras kort.

Er zijn verspreid over Nederland verscheidene natuurbegraafplaatsen. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden, zowel in Gouda als daarbuiten.

Zijn er specifieke regels voor natuurbegraven?
Bij natuurbegraven moeten alle gebruikte materialen (snel) kunnen vergaan, zogezegd in de natuur op kunnen gaan. Dat betekent dat de kist, mand of opbaarplank waar u in of op ligt uit massief hout, riet of wilgentenen moet bestaan. Ook de kleding die u aanheeft moet natuurlijke, vergankelijke,  materialen bestaan. Hierbij kunt u denken aan wollen of katoenen kleding.

Het graf wordt over het algemeen niet zichtbaar afgebakend. U krijgt GPS coördinaten voor het graf heeft en in sommige gevallen mag u zelf een struik of boomplanten. Ook komt het voor dat u het graf mag markeren met een houten schijf, van een boomdoorsnede. Soms mag u ook een houten kruis neerzetten.

Natuurbegraven in Gouda en omstreken
Begraven te midden van de natuur.

Is een natuurgraf kostbaar?
Zoals u wellicht weet is begraven duurder dan cremeren. Op het eerste oog lijkt natuurbegraven duurder dan traditioneel begraven, maar bij nader inzien blijkt dat mee te vallen. Bij een natuurgraf betaal je in één keer de kosten voor een graf dat vervolgens nooit meer geruimd wordt. Dat lijkt een behoorlijk bedrag, maar als je elke tien jaar de grafrechten voor een ‘gewoon’ graf verlengt komen de kosten al snel hoger uit.  

Als u wilt kan ik voor u het kostenplaatje op basis van uw wensen in kaart brengen.

De afscheidsdienst bij een natuurbegrafenis
Net als bij een traditionele begrafenis of crematie kan ook bij een natuurbegrafenis de afscheidsdienst op allerlei locaties plaatsvinden. Op de IJsselhof in Gouda kunt u daarvoor gebruik maken van de aula, bij de natuurbegraafplaats van Hofwijk in Rotterdam kunt u gebruik maken van de aula, maar ook van een half-open tent op het terrein van de natuurgedeelte zelf.

Uiteraard kunt u ook een plechtigheid houden op een andere locatie zoals een kerk of thuis of nog elders. Ik kan met u meedenken over een alternatieve locatie en de invulling van een afscheid daar.

Een kerkdienst volgt vaak een traditionele indeling van liederen en schriftlezingen, bij alternatieve locaties en in een aula op een begraafplaats bent u geheel vrij het afscheid zo vorm te geven als u prettig en passend vindt. Dat kan een afwisseling van sprekers en muziek zijn maar ook een vrijere setting met een microfoon en de vraag of iedereen een gedachte aan de overledene wil delen. Naast opgenomen muziek zien we tegenwoordig ook steeds vaker live muziek bij een uitvaart.

  • Ondersteuning, begeleiding en advies, met aandacht, rust en empathie. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar beginnen we? Welke stappen moeten er genomen worden?
  • Lees wat anderen van mij en mijn werkwijze vinden in de recensies.