Begrafeniskosten

Wat kost een begrafenis?

De kosten zijn vaak niet het eerste waar u aan denkt als u te maken krijgt met een overlijden. Toch is het goed om de mogelijke kosten eens op een rijtje te zetten. Dit kan u helpen om te bepalen hoe u uw begrafenis zou willen indelen en hebben de nabestaanden een indicatie van wat zij kunnen verwachten.

Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. Bij een begrafenis heeft u bijvoorbeeld te maken met de aanschaf van een graf en een grafsteen of grafmonument. De uiteindelijke kosten van een crematie of begrafenis hangen voor een groot deel samen met uw uitvaartwensen of die van uw nabestaande. Solace Uitvaartbegeleiding vertelt u graag iets meer over de kosten die bij het regelen van een begrafenis komen kijken. 

Wat kost een gemiddelde begrafenis?

De kosten voor een gemiddelde begrafenis komen al snel tot een gemiddeld bedrag tussen de €8.500 en €11.000. Uiteraard bepalen uw specifieke uitvaartwensen of dit bedrag hoger of lager uitvalt. De voornaamste kosten bij een begrafenis zijn grafkosten. Deze grafkosten verschillen per begraafplaats of gemeente. Daarbij verschillen de kosten ook nog ten opzichte van het soort begraafplaats waar u voor kiest, zo zijn daar een gemeentelijke, kerkelijke of particuliere begraafplaats. En daarnaast zijn er in sommige plaatsen of dorpen ook nog monumentale of historische begraafplaatsen waar u of uw naasten voor kunnen kiezen. 


Met welke kosten moet u rekening houden

Er zijn verschillende kosten voor een begrafenis waar u rekening mee moet houden. Als eerste zijn daar de kosten voor de grafkist of omhulling. De goedkoopste uitvaartkist ligt om en nabij 250 en de duurste rond de 8000 met daar tussenin allerlei varianten. Als ik bij u kom heb ik een boek bij me met daarin diverse modellen. U kunt dan in alle rust een keuze maken.
Naast het gebruik van een grafkist kunt u er ook voor kiezen om opgebaard te worden in een zogeheten wade op een opbaarplank.

Op de dag van de begrafenis zijn er verschillende manieren om de overledene te vervoeren. In de meeste gevallen wordt de rouwauto ingezet, er zijn verschillende kleuren mogelijk, maar er zijn ook alternatieven zoals een volkswagenbusje, vrachtwagenoplegger of fietsaanhanger.

De kosten voor een begraafplaats of kerk, waar de afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden en na afloop de koffiekamer moet u ook rekening mee houden. Een begraafplaats heeft bijna altijd een aula, waar een afscheidsplechtigheid gehouden kan worden. Afhankelijk van het aantal mensen en de keuze voor een grote of kleine aula, worden er ook kosten gemaakt. Na afloop van een begrafenis is er een gelegenheid tot condoleance en de kosten voor bijvoorbeeld een koffiekamer beginnen bij 200 euro. Over de diverse mogelijkheden voor consumpties tijdens de condoleance vertel ik u graag meer aan de hand van verschillende brochures van verschillende crematoria.

Begraafplaats en type graf

U heeft zelf de keuze waar iemand begraven wordt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor uw eigen woonplaats of juist een familiegraf in uw geboortedorp . De kosten voor een graf verschillen sterk van gemeente tot gemeente en begraafplaats tot begraafplaats. En het type graf is ook bepalend. Een algemeen graf is waar overledenen op volgorde van overlijden met 3 tot 4 overledenen in gelegd wordt. U heeft hierin geen keuze voor de plaats op de begraafplaats en u kunt een algemeen graf ook niet verlengen na het verstrijken van de oorspronkelijke termijn. Een particulier graf huurt u voor een vastgestelde periode waarna u de gelegenheid krijgt de grafrechten te verlengen. Gemiddeld kost een algemeen graf 1.200 euro en een particulier graf kost 3.500 euro.

Het is gebruikelijk om na een aantal maanden een grafsteen of grafmonument te plaatsen op het graf. Op veel begraafplaatsen is dit zelfs verplicht. Er zijn voorwaarden aan de afmetingen van grafmonumenten maar er zijn heel veel mogelijkheden met betrekking tot materialen zoals hout, steen, glas, ijzer etc. De kosten van een grafmonument beginnen bij 1250 euro maar kunnen oplopen tot 4000 euro of meer, afhankelijk van de gemaakte keuzes.


De persoonlijke uitvaartzorg van Solace Uitvaartbegeleiding

Bij mij als uitvaartondernemer staat de persoonlijke aanpak altijd centraal. Vanaf het moment van melding van overlijden tot de dag van de uitvaart ben ik betrokken bij de nabestaanden, zo heeft u altijd maar één vast aanspreekpunt. De vraag die ik mezelf altijd stel: hoe kan ik er, samen met de nabestaanden verzorgen dat deze overledene een afscheid krijgt dat recht doet aan zijn of haar leven? Het is belangrijk dat het een persoonlijk, eervol en waardevol afscheid wordt.

Ik verzorg regelmatig uitvaarten in Gouda en omstreken. Bent u benieuwd wat ik voor u of uw nabestaanden kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op. Ik denk ook graag met u mee als u op zoek bent naar de goedkoopste mogelijke begrafenis en zal altijd rekening houden met uw budget en uw wensen.

Solace Uitvaartbegeleiding is gevestigd in Gouda. U kunt mij altijd bellen voor een crematie of begrafenis in alle plaatsen en dorpen in de regio, zoals bijvoorbeeld Reeuwijk, Haastrecht, Stolwijk, Moordrecht, Gouderak, Waddinxveen, Boskoop, Bodegraven, Hekendorp, Driebruggen, Bergambacht, Schoonhoven, Lekkerkerk etc. Op verzoek werk ik ook buiten de regio.