Zingend en dansend naar je laatste rustplaats

Elke cultuur kent zijn eigen tradities rondom overlijden en afscheid en juist als je niet in het land van je roots woont is het zo waardevol om deze tradities te omarmen. De dragers van dragersvereniging Wi Kan Doe  hebben dit dan ook als motto: “een Surinaamse traditie in ere houden.”

De dragers van Wi Kan Doe dragen de overledene op de schouders met vier, zes en soms zelfs acht dragers. Met het dragen op de schouders wordt de overledene symbolisch nog éénmaal boven de mensen uitgetild, een gebruik dat wereldwijd al voor de Middeleeuwen een gewoonte was.

In tegenstelling tot de serene rust en het sobere ceremonieel waarmee het dragen in Nederland meestal gebeurt, doen de dragers van Wie Kan Doe dit uitbundig zingend en dansend, begeleid door een swingende brass band. Het is een waar spektakel en het is vrijwel onmogelijk om daar zelf onberoerd bij te blijven. Zie dit fragment van een documentaire van KRO-NCRV.

Meer en meer maakt niet alleen Surinaamse gemeenschap gebruik van de dragers van Wi Kan Doe maar worden zij ook gevraagd voor uitvaarten met andere culturele achtergronden. Er is kennelijk een sterke behoefte aan een meer expliciete beleving van mensen bij het afscheid nemen van onze dierbaren. De dragers van Wi Kan Doe komen door het hele land en kunnen dus ook bij ons in Gouda en omstreken ingezet worden.

Wi Kan Doe over hun werk:
“Wij zijn vrolijk in ons werk, omdat we geloven dat we op deze aarde tijdelijk verkeren, maar ons waarachtig huis is in de Here. Het weer ’thuis komen’ wordt door ons dan ook uitbundig gevierd, ondanks het verdriet dat we zeker ook voelen. Wij vinden het vooral fijn om mensen tot steun te kunnen zijn, met onze manier van het ter grave dragen van hun ‘beloved ones’.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s.)

Wi Kan Doe Uitvaart Crematie Gouda afscheid goedkoopste uitvaartverzorger begrafenisondernemer Waddinxveen
Wi Kan Doe Uitvaart Crematie Gouda afscheid goedkoopste uitvaartverzorger begrafenisondernemer Reeuwijk

Voor vragen over het inzetten van Wi Kan Doe bij je uitvaart of andere manieren om uiting te geven aan je verlies of juist het vieren van het leven, neem gerust contact met mij op: 06 – 11508295.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *