De uitvaart is achter de rug en dan…

…hoe ga je verder.

Je zult onvermijdelijk door een periode van rouw gaan.
We spreken in deze tijd eigenlijk niet meer van rouw verwerken, maar liever over het verweven van het verdriet in je leven. Maar er is geen vastomlijnd plan voor hoe lang het duurt en hoe het in zijn werk gaat; er is geen lijstje dat je af kan vinken om vervolgens weer verder te kunnen gaan. Men zegt ook wel dat je ‘rouwarbeid’ zult moeten verrichten. Waarmee bedoeld wordt dat je een manier moet zien te vinden waardoor je weer verder kunt, mét dat grote verlies als onderdeel van wie je bent. Bij verwerken zou je kunnen denken dat het er niet meer is, maar dat is vrijwel niet mogelijk. Het verlies van een dierbaar iemand laat altijd zijn sporen na.

Het woord rouwarbeid zegt het al: het is (soms) heel hard werken. Manu Keirse, expert op het gebied van rouw en verlies, geeft met de titel van zijn boekje ‘Vingerafdruk van verdriet’ al aan dat het een uniek proces is; elk mens gaat er anders mee om. En voor de ene persoon zal het makkelijker zijn om de draad weer op te pakken dan voor de andere. Er is geen goed of fout daarin.
En nogmaals, er is geen vastomlijnd plan, er staat geen vaste termijn voor, neem vooral de tijd die je nodig hebt. Wel kan het zo zijn dat iemand stagneert in het proces. Dat er iets is waardoor iemand vast loopt en niet meer verder komt.

(tekst gaat verder onder de foto)

Uitvaart rouwverwerking uitvaartbegeleiding Gouda Uitvaartverzorging begrafenisonderneming persoonlijke begeleiding

Ik wil je graag aanraden om, mocht je het gevoel hebben dat jijzelf of een ander in je omgeving behoefte hebt/heeft aan hulp of begeleiding, die dan ook te zoeken. Dat kan via je eigen huisarts, als je je daar vertrouwt bij voelt, maar mocht je liever elders hulp zoeken kan ik je in contact brengen met rouw- en/of verliestherapeuten. Tevens kan ik suggesties doen voor boeken die je eventueel op weg zouden kunnen helpen. Je mag altijd contact met me opnemen.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *