Wat wil ik

Maar ook wat wil ik niet

Het is het onderwerp wat de meeste mensen het liefst uit de weg gaan. Praten over sterven en dood gaan geeft voor de meeste mensen een gevoel dat ze iets over zichzelf afroepen.
Toch is het tegelijk zeer veel gehoord bij een afscheid: ik weet eigenlijk niet goed wat hij of zij gewild zou hebben. En rondom laatste wensen met betrekking tot het sterven zelf weten we vaak ook niet wat onze dierbaren als wensen hebben.

Het Landelijk Expertise Centrum Sterven stelt dat Corona ons dwingt om anders naar sterven te kijken. Sterven hoort bij het leven maar het verloop van Corona wijst ons op de grenzen van de zorg en van de samenleving. In deze dagen draait de vraag, in politiek en samenleving, vooral om het aantal beschikbare bedden en of behandeling zinvol of wenselijk is. De vraag echter die daar voor ligt, is wat mensen werkelijk belangrijk vinden in het leven en wat dat betekent voor de wijze waarop wij ons tot het sterven en de dood verhouden. Stervenden die het leven afronden en zich voorbereiden op de dood, zijn innerlijk in een kostbaar en wezenlijk proces verwikkeld. Voor naasten is een sterfbed van een dierbare eveneens een betekenisvolle tijd.

Bureau Morbidee heeft het boekje ‘Praten over ziekte en dood in tijden van corona’ uitgegeven. Het boekje is gratis te downloaden en is in feite een voorpublicatie van een boek dat eind dit jaar zal verschijnen over ‘praten over de dood’. In deze coronatijden is de noodzaak om met elkaar over ziekte en dood te praten ineens flink verhoogd. Tegelijkertijd is onmiddellijk te merken dat dit voor veel mensen niet zo eenvoudig is. Er is ook een bijbehorende flyer met gesprekstips.
Het boekje is via de site van Bureau Morbidee te downloaden.

bureau Morbidee lijst met gespreksonderwerpen

Ga alsjeblieft met elkaar in gesprek, praat met elkaar over wensen rondom sterven, afscheid en de uitvaart. Weet wat de ander wil en vooral niet wil en zorg er zo voor dat je, ook als je ergste nachtmerrie waarheid wordt, je kan handelen zoals de ander dat graag zou willen.

2 gedachten over “Wat wil ik

  1. Wat fijn om een lijstje met gesprekspunten te hebben als het gaat om afscheid nemen. Mijn man en ik willen alles nu alvast op een rijtje zetten. Dan weten we zeker dat alles voor onze kinderen duidelijk is als ons iets overkomt. We willen onder andere de dienst en uitvaartverzorging alvast duidelijk hebben. We zullen het lijstje gebruiken tijdens ons gesprek!

  2. Wat een mooi idee om, ook al is het onderwerp moeilijk, in gesprek te gaan over uitvaartwensen. Mijn ouders zijn al ouder, dus ik zou graag willen weten wat zij willen en niet willen. Ook zou ik bijvoorbeeld graag willen weten welk uitvaartcentrum ik in kan schakelen, mocht een van hen overlijden. Ik ga binnenkort het gesprek aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *