Symbolen en rituelen

Het verdriet rondom een overlijden leent zich vaak bij uitstek voor het zoeken naar symboliek en rituelen om daarin troost en soms zingeving te vinden.

Een regenboog die je ziet en waarvan je later hoort dat dat precies de tijd was waarop jouw dierbare overleed. Een vlinder die voorbij vliegt als je aan jouw dierbare denkt. Er is een roodborstje op de rouwkaart afgebeeld en vervolgens komt de hele week, alsof het afgesproken is, een roodborstje zich vermaken in de tuin.

Dit soort gebeurtenissen kan je doortrekken en gebruiken tijdens de afscheidsdienst om verhalen met elkaar te verbinden, om een rode draad te trekken. Mensen nemen de beeltenis mee in hun hoofd en ook zij zullen bij het zien van een vlinder heel even terugdenken aan de plechtigheid en de persoon waar het om ging.

Om dit te versterken kan je ook gebruik maken van beeld (foto’s van een regenboog) maar ook van daadwerkelijk fysieke attributen. Je kunt mensen vragen een bepaalde kleur bloem mee te brengen, of een klein voorwerp. Bij de uitvaart van een rugbyspeler werd de kist eens bedolven door stropdassen (echt een item binnen rugby) die clubgenoten een voor een over de kist drapeerden.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

vlinders afscheid kinderen vlindersluiting kandelaar
Handgemaakte vlindersluiting.

De vlinder die eerder genoemd werd kan zelfs symbolisch op de kist geplaatst worden door deze prachtige, handgemaakte, houten vlindersluitingen. Ze zijn van onbehandeld hout en kunnen worden beschilderd en versierd voordat ze een (of meerdere) van de standaard-sluitingen op een rouwkist vervangen. Zo geef je je liefde, in de vorm van de vlinder, mee met de overledene. Maar het kan ook symbool staan voor het samenbrengen van een eerder overleden dierbare met de persoon waar deze uitvaart voor gehouden wordt.

Je kunt natuurlijk in plaats van mensen vragen iets mee te brengen ook zelf ervoor kiezen iets mee te geven. Dit kan in de vorm van een bedankkaartje, een gelukspoppetje, een zakje bloemzaadjes met daarop een laatste groet, een tekening (van iemand die stapels en stapels kleurrijke tekeningen achter liet), er zijn zo veel mogelijkheden.

Ik nodig je uit eens na te denken over de symbolen en rituelen die je zelf mooi zou vinden bij een afscheid en mocht je er eens over van gedachten willen wisselen, neem dan gerust contact op, wie weet komen we tot een heel mooi gesprek.
josche@solaceuitvaartbegeleiding.nl of 06 – 11 50 82 95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *