Leestip: Van harte gecondoleerd

‘Het beeld zag ik glashelder voor me: een keukentafel met mensen die openlijk praten over rouw, waarbij anekdotes, eerlijke verhalen en grove grappen elkaar zouden afwisselen.’

De eerste zin van het nawoord van het boek ‘Van harte gecondoleerd’ van Ameline Ansu (1987) is zeer treffend; zo voelde het precies toen ik het boek las. Openhartige en eerlijke ervaringen van jonge mensen die een (of soms twee) ouder(s) verloren hebben. Een mooi inkijkje waarbij ik af en toe dacht: ‘Goh ja, nooit bij stil gestaan, fijn om te weten dat dat soms zo voelt’.
Een precieze handleiding bestaat er niet, elk mens is anders, maar door dit boek te lezen werd mijn blik weer wat verder geopend en mijn horizon verbreed.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Leestip 
Van harte gecondoleerd - Ameline Ansu

Van de achterkant van het boek

Hoe ga je om met het verlies van een ouder als je zelf nog niet zo lang op eigen benen staat? Van harte gecondoleerd’ geeft een beeld van hoe leeftijdsgenoten dat doen. Je leest de ervaringen van mensen van wie de vader, moeder of allebei de ouders zijn overleden.

Ameline sprak met meer dan twintig van hen over rouwverwerking en zes daarvan, inclusief zijzelf, staan centraal in het boek. Het zijn verhalen van mensen uit grote en kleine gezinnen, van wie de ouders door (erfelijke) ziekte, na een ongeval of door zelfdoding zijn overleden.

Sommigen stonden ineens aan het roer van het huishouden, de een kreeg een burn-out en de ander heeft nooit ergens last van gehad. Juist de diversiteit aan ervaringen maakt dit een handleiding met voor ieder wat wils, met antwoorden op lastige vragen als: ‘Hoe verklaar je het gat op je cv?’, ‘Wat doe je als partner?’ en de dooddoener tijdens een eerste date: ‘Wat doen je ouders?’

  • Een boek over rouw voor jongvolwassenen, stuurloze twintigers én begin dertigers
  • Ervaringsverhalen en praktische tips
  • Als je zelf verdriet hebt, maar zeker ook als je iemand met verdriet wil helpen

 

Van harte gecondoleerd – Ameline Ansu
Eerste druk 2020
ISBN 978 90 00 371297
Ook verkrijgbaar als e-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *