Welke gevolgen heeft het corona-virus voor een uitvaart?

Aanvulling 16 maart:

In navolging van de aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken heeft de uitvaartbranche aanvullende maatregelen bekend gemaakt.

Waar we eerst belangstellenden vroegen om niet meer met handen schudden en knuffels te condoleren en bijeenkomsten tot een maximum van 100 personen beperkt waren zijn helaas zijn de regels met betrekking tot afscheidsbijeenkomsten nu nog ingrijpender veranderd:

  • Uitvaartplechtigheden mogen alleen worden bijgewoond door eerstegraads bloed- en aanverwanten. Dit zijn (adoptie)ouders, (adoptie)kinderen, (adoptie)ouders van de partner, partner van (adoptie)kinderen.
  • Tijdens de plechtigheid dient, waar mogelijk, 1,5 meter van elkaar afstand te nemen.
  • Condoleancebijeenkomsten worden niet meer gehouden.
  • Uitvaarten dienen zoveel als mogelijk telefonisch besproken te worden.

Met pijn in het hart zullen ook mijn collega’s en ik ons aan deze regels houden om zo de risico’s op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken.
Uiteraard blijven we meedenken over mogelijkheden en oplossingen voor een liefdevol en passend afscheid, bijvoorbeeld door op een later tijdstip een herdenkingsbijeenkomst te organiseren die recht doet aan het leven van uw dierbare.

12 maart:
Ondersteuning, begeleiding en advies met aandacht, rust en empathie.’
Dat betekent dat ik ook in dit soort ongewone situaties met je mee kan denken over hoe een afscheid het best vorm gegeven kan worden.

uitvaartwensen wensenboekje voorgesprek Gouda uitvaart begrafenis

We beginnen met een blanco blad en van daaruit gaan we samen op zoek naar wat voor jullie in deze situatie nog passend en prettig is. Je kan bijvoorbeeld denken aan een uitvaart waarbij een deel van de belangstellenden wel persoonlijk aanwezig is terwijl een tweede groep mensen via een live internetverbinding mee kijkt. Of je kan er voor kiezen om het afscheid in kleine, besloten, kring plaats te laten vinden en vervolgens op een later tijdstip in het jaar een herdenkingsbijeenkomst te organiseren waar je dan alsnog de woorden, beelden en muziek gebruikt die je graag met iedereen had willen delen.
Er zijn tal van mogelijkheden om binnen de gegeven omstandigheden afscheid te nemen van je dierbare.

Voor meer informatie kun je me altijd bellen (0182 – 678020) of contact opnemen via e-mail (josche@solaceuitvaartbegeleiding.nl).

Een gedachte over “Welke gevolgen heeft het corona-virus voor een uitvaart?

  1. Bedankt voor de inspiratie op uw website. Ik ben bezig met een nieuwe blog gericht op senioren. Overlijden, uitvaart en alles wat er bij komt kijken is daar ook een onderdeel van. Uw website biedt inspiratie voor de invulling. Complimenten voor uw website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *