Voorgesprek of wensengesprek

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een voorgesprek of wensengesprek met een uitvaartverzorger. Maar wat moet je je daar nou bij voorstellen?

Tijdens een voorgesprek kom ik langs en gaan we met elkaar in gesprek over jouw wensen voor je uitvaart. We gaan dan stap voor stap de elementen langs die bij de organisatie van een uitvaart aan bod komen.

Wensenboekje voorgesprek uitvaartwensen begrafenis crematie gouda IJsselhof
Het wensenboekje om te bewaren

Hierbij kun je denken aan dingen als:

 • wil ik thuis opgebaard worden of liever in een rouwcentrum? (Al dan niet in een 24-uurs kamer waar je naasten te allen tijde terecht kunnen, ook ’s nachts.)
 • wil ik op bed opgebaard worden, of liever in de uitvaartkist?
 • zou ik het fijn vinden als mijn familie zou helpen bij de laatste verzorging, als zij dat ook willen, of juist liever niet?
 • is er specifieke kleding die je aan zou willen?
 • heb je al een idee voor je rouwkaart, of misschien wil je wel helemaal geen rouwkaart?
 • is er eventueel een gedicht of een foto die je graag zou willen gebruiken?
 • wil je begraven of gecremeerd worden?
 • heb je een voorkeur voor een specifieke begraafplaats?
 • wil je wel of juist geen bloemen bij je uitvaart, of misschien wil je dat iedereen een losse bloem meeneemt?
 • heb je specifieke wensen voor de muziek die gedraaid wordt?
 • zou je een fotopresentatie willen, of juist niet?
 • wil je de genodigden bij je uitvaart wel vragen om specifieke vrolijke kleding te dragen, of juist niet?

Het gesprek kan zo uitgebreid en specifiek zijn als je zelf wil en na afloop zet ik alles dat we besproken hebben voor je op papier. Als je dat wil kan ik er een kostenbegroting bij maken, zodat je een beeld krijgt van wat de uitvaart in deze vorm zou gaan kosten.
Deze informatie kan je dan in huis op een goede plek leggen waar je naasten hem kunnen vinden als je komt te overlijden en zo hebben zij een goed idee van wat jouw wensen waren voor je uitvaart. Het wensengesprek kan ook een mooie aanleiding zijn om met je naasten in gesprek te gaan over je uitvaart.

Zit ik dan meteen aan je vast?
Nee, zo’n voorgesprek of wensengesprek is uiteraard geheel vrijblijvend.

Kan zo’n gesprek alleen als ik binnenkort kom te overlijden?
Je kan een voorgesprek of wensengesprek altijd plannen. Of je nu weet dat je binnenkort komt te overlijden of dat er nog helemaal geen sprake van is en je je alleen wil oriënteren. Het kan juist fijn zijn om alvast eens over je uitvaart en alles wat er bij komt kijken na te denken zonder dat er de tijdsdruk of het verdriet na een overlijden bij komt kijken.

Kan ik ook met je in gesprek als ik een uitvaartverzekering heb?
Natuurlijk, ook als je een uitvaartverzekering hebt ben je vrij de uitvaartonderneming die jij wil te kiezen. En dat betekent dat ik jouw uitvaartwensen dus in kaart kan brengen en volgens jou wensen zal uitvoeren. Tijdens het gesprek zullen we dan met elkaar bekijken hoe het kostenplaatje er dan uit komt te zien. Desgewenst kan ik contact met de verzekeraar opnemen over de hoogte van het uit te keren bedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *