Een afscheid dat recht doet aan het leven

Je hoort het om je heen steeds vaker en ook in kranten en op social media wordt er regelmatig aandacht aan besteed: een uitvaart staat niet meer standaard gelijk aan een plechtigheid met daarna koffie met cake. Daar is overigens uiteraard niks mis mee als dat bij u en uw dierbare past.

Maar steeds vaker zien we dat de naasten andere keuzes maken om de afscheidsplechtigheid en (of) het samenzijn na afloop een juiste afspiegeling te laten zijn van de manier waarop iemand in het leven stond. Een fervent voetballer heeft zijn afscheidsdienst in de kantine van zijn ‘cluppie’ en na terugkeer van de begraafplaats gaat in diezelfde kantine de tap open; een kunstenares wordt naar haar laatste rustplaats begeleid na een informeel en intiem samenzijn in haar eigen atelier waarna men samen komt in de tuin van het café dat zij vaak bezocht; of men kiest voor bijzonder rouwvervoer, een fiets, een aanhanger, achterop de eigen vrachtwagen.

Er zijn vele alternatieven voor catering bij een uitvaart. Champagne is bijvoorbeeld ook een optie, of een Goudse Stroopwafel. 

Voor elke uitvaart in Gouda is er een passende mogelijkheid.

Solace Uitvaarten in Gouda kan u helpen met advisering en begeleiding hierin.

Het blijkt dat het gezegde ‘zoveel mensen, zoveel wensen’ ook zeer zeker waar is als we het hebben over laatste wensen. Bij de ene persoon passen traditionele gebruiken en rituelen en bij de ander passen juist meer onconventionele keuzes.

Wij kunnen met u meedenken over de diverse mogelijkheden; zo kan er op traditionele locaties als koffiekamers bij begraafplaatsen en crematoria soms meer dan je denkt op het gebied van andere catering, denk bijvoorbeeld aan lekkere hapjes van de plaatselijke toko of stroopwafels van je favoriete bakker.

Koffie met cake, proosten met een biertje, en lekkere high tea. Dit zijn zomaar een paar suggesties voor de samenkomst na afloop van een uitvaart. Dit kan in de koffiekamer van een rouwcentrum, maar uiteraard ook op een andere afscheidslocatie.

Schroom vooral ook zelf niet om uw ingevingen ter sprake te brengen, ten slotte gaat het om uw dierbare en wie weet dan beter wat passend is. Ik kan dan vervolgens de mogelijkheden onderzoeken en het regelwerk van u overnemen als u dat prettig vindt.

Er zijn op internet diverse sites over de keuzes rondom uitvaarten en afscheid nemen, maar ook sites als Pinterest zijn goede bronnen om inspiratie op te doen als u uw gedachten over een aanstaand afscheid probeert vorm te geven. Uiteraard kunt u mij altijd bellen (0182 – 678 020) om eens van gedachten te wisselen over de mogelijkheden in en rondom Gouda.

4 gedachten over “Een afscheid dat recht doet aan het leven

  1. Ik merk ook dat veel mensen in mijn omgeving voor een passende uitvaart kiezen. Zelf lijkt het mij ook leuk, als tijdens mijn uitvaart nog een keer naar voren gebracht wordt wat voor een persoon ik was. Ook begrijp ik dat sommige mensen juist een standaarduitvaart voldoende vinden.

  2. Dankjewel voor dit stuk over uitvaarten. Wat leuk dat de voetballer de plechtigheid in de kantine van z’n club hield. Ik denk dat een originele uitvaart een kans kan zijn om op een intieme manier stil te staan bij iemands leven.

  3. Toen mijn moeders jongste zus overleed, kregen we een uitnodiging voor de crematie waarop stond dat we tante’s leven gingen vieren. En zo’n uitvaart was het ook. Er werd gehuild, gelachen en gezongen. En aan het einde niet dat vreselijke condoleancedéfilé maar gewoon koffie en circuleren. Heel ongedwongen. “Het was een fijne dag”, zei mijn moeder achteraf. Zo kan het ook.

  4. We zijn een crematie aan het regelen voor mijn oma, en we doen zo ons best om het zo veel mogelijk naar haar smaak te maken. We willen dat ze er blij mee zou zijn als ze het zo zien. Misschien dat we gewoon een kop koffie en cake aanbieden voor erna, we willen er niks groots van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *