Op afstand en toch volledig verbonden

Een telefoontje uit Noorwegen. Een zoon belt me omdat zijn vader overleden is. Of ik ze kan helpen. Met daar bij eigenlijk meteen de mededeling dat het heel belangrijk is dat er verbinding mogelijk is met het buitenland. In verband met het corona-virus is het niet mogelijk om naar Nederland te komen.

In de dagen die volgen word me duidelijk hoe belangrijk deze verbinding is. Zo waren alle vijf zijn kinderen in persoon of via beeldgesprek aanwezig toen hun vader overleed en ook bij het bezoek aan de rouwkamer waar hij opgebaard ligt wordt de telefoon getrokken en is de hele familie aanwezig. De telefoon gaat de kamer rond, laat de kist vanuit alle invalshoeken zien en komt ook heel dichtbij hun vader en opa. Kinderen en kleinkinderen in het buitenland krijgen zo alle details mee. Omdat ze er gewoon allemaal bij horen en omdat ze anders die details allemaal zelf in zich op hadden kunnen nemen.

Samen met hen ga ik op zoek naar de juist locatie voor hun wensen. Niet alleen livestream zodat men in het buitenland de uitvaart kan volgen, maar ook daadwerkelijk live input vanuit het buitenland. We vonden die plek in De Theaterbakkerheij in Gouda, in samenwerking met Klaproos Culturele Ondersteuning voor de techniek. Er volgt een testronde en op de dag van de uitvaart krijgen we alle tijd om alles op te zetten en in te stellen. Twee woonkamers in Noorwegen en één in Ierland worden gekoppeld, de live verhalen en liedjes bezorgen kippenvel. Daarnaast zijn er ook filmpjes met persoonlijke boodschappen uit Duitsland en Colombia.

Als de uitvaartplechtigheid voorbij is gaat de livestream uit maar de zoomverbinding met Noorwegen en Ierland blijft en met prosecco en de favoriete taart die altijd bij speciale familiegelegenheden gegeten wordt, wordt er met elkaar geproost op het leven en op de diepe band die, ondanks de afstand, op dit moment hechter en voelbaarder is dan ooit. Op afstand en toch volledig verbonden.

Op afstand en toch verbonden.

Meer weten? Bel, mail of app: 06-11508295 en  info@solaceuitvaartbegeleiding.nl Of lees verder op mijn site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *