Hoe praat je met je kind over de dood?

Dit is deze week de opvoedvraag in de Volkskrant.

Vroeg of laat krijgt elk gezin met de dood te maken, of het nou gaat om de moeder van een klasgenootje of oma. Als het een plotseling overlijden betreft dan is het niet te vermijden, maar misschien wel des te moeilijker. Naast het verdriet van en de zorgen om je kind heb je dan ook nog je eigen verdriet.

Praten met je kinderen over verlies en verdriet.

Daarom is het goed om dit onderwerp al eens van te voren te bespreken. Bijvoorbeeld een dood vogeltje dat in de tuin gevonden wordt. Een uitstekend uitgangspunt voor een gesprek over de dood. Wat gebeurt er als er een dier dood gaat? En wat als het om een mens gaat? Hoe neem je afscheid? Welke manieren zijn er? Hoe zou je iemand kunnen blijven herinneren? Er zijn diverse mogelijkheden om hierover in gesprek te gaan. Tor is dood is bijvoorbeeld een heel fijn pakket waarmee je op elk gewenst moment eens met je kinderen met dit onderwerp aan de slag kan.

Bij een onverwacht overlijden heb je hier niet altijd de tijd voor. Het kan fijn zijn om op zo’n moment de hulp te vragen van iemand die met behulp van rituelen of allerhande (spel)materialen met een kind in gesprek gaat om zo te kunnen bespreken wat er allemaal gaat gebeuren in de dagen net na het overlijden tot aan het afscheid en daarna. Ik kan daarbij helpen maar ik heb ook contact met ritueelbegeleiders en rouw- en verliestherapeuten die we kunnen bellen als daar behoefte aan is.

Dag Lieve boekje. Herinneringsboekje voor kinderen na een overlijden. Verkrijgbaar via Solace Uitvaartbegeleiding Gouda.

Wil je van te voren hier al eens over praten met mij kan dat uiteraard, bel me gerust: 06-11 50 82 95. Ik heb een grote doos met Lego met onder andere een rouwauto, een rouwcentrum, een begraafplaats etc. Daarmee kunnen we op een speelse manier uitleggen wat er gaat gebeuren na een overlijden. Ook heb ik het werkboekje ‘Dag Lieve’ voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, waar zij hun herinneringen aan degene die overleden is kunnen verzamelen. Daarnaast heb ik uiteraard een aantal prenten- en voorleesboekjes die jullie mogen lenen.

Wil je meer weten over mij en mijn werkwijze, kijk dan eens verder op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *