Je dierbare overlijdt, en dan… waar begin je? En wanneer?

We zijn tegenwoordig geneigd om meteen in de handel- en regelmodus te schieten als er iets heftigs gebeurt. Zo ook bij een overlijden, maar dat is lang niet altijd nodig.
Als jouw dierbare rustig in zijn of haar bed overleden is, is er geen reden om direct te handelen. Het kan heel prettig zijn om eerst bewust stil te staan bij dat moment, de stilte te ervaren en daarin te overdenken wie iemand was en wat hij of zij voor jou betekende. Je kunt eventueel familieleden en vrienden bellen als je daar de behoefte toe voelt, maar soms heb je even de tijd nodig voordat je de stilte kan of wil doorbreken.


Pas op het moment dat je er aan toe bent om buitenstaanders toe te laten bel je eerst een arts om het overlijden vast te stellen en daarna kun je contact met mij opnemen. We overleggen dan wanneer je wil dat ik langs kom om een begin te maken met de bespreking van het afscheid.

Goedkope uitvaart Gouda, Bodegraven, Haastrecht, Reeuwijk. Bijzondere afscheidslocaties zijn ook hier een goede mogelijkheid.

Je kunt de tijd nemen om te overwegen waar jouw geliefde zal verblijven tussen het moment van overlijden en de dag van de uitvaart. Is dit thuis, eventueel in zijn of haar eigen bed, of liever in een 24-uurs kamer in een rouwcentrum waar je op elk moment van de dag heen kunt, of wellicht nog weer een heel andere plek.

Afhankelijk van het tijdstip is dit tijdens deze eerste ontmoeting soms het enige dat we daadwerkelijk met elkaar bespreken. Maar we kunnen dit moment ook gebruiken om te bespreken op welk moment de afscheidsplechtigheid en de begrafenis of crematie plaats zal vinden. Ik kan je ook kort (of als je wilt langer) vertellen welke stappen er nog te nemen zijn in aanloop naar de dag van het definitieve afscheid.

Uiteraard zijn er ook omstandigheden die wel vragen om zorg en handelen, maar ook daarna kunnen er rustmomenten gecreëerd worden. Met name bij volkomen onverwacht overlijden is het belangrijk de tijd te krijgen om even te kunnen pauzeren, even stil te staan bij wat er gebeurd is alvorens er knopen doorgehakt worden.

Christelijke uitvaarten, multiculturele uitvaarten, alles behoort tot de mogelijkheid bij Solace Uitvaarten Gouda.

Mocht je je eens willen oriënteren op de mogelijkheden rond om een afscheid en uitvaart ben je van harte welkom contact op te nemen, ik ga graag, en uiteraard geheel vrijblijvend, met je in gesprek over jouw uitvaartwensen en de diverse mogelijkheden in Gouda en omstreken.   

Een gedachte over “Je dierbare overlijdt, en dan… waar begin je? En wanneer?

  1. Dankjewel voor dit stuk over het het overlijden van een dierbare. Het klopt dat men geneigd is in de handel- en regelmodus te schieten. Gedeeltelijk komt dat denk ik ook door de werkdruk die er is. Als men geen tijd heeft om te rouwen is men sneller geneigd het verdriet weg te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *