Afscheidslocaties

Kies uw afscheidslocatie zorgvuldig
Waar neem je afscheid van iemand? Door de plek van het afscheid zorgvuldig te kiezen kunt u recht doen aan wie uw dierbare was en tegelijkertijd op een voor u passende manier afscheid nemen. Thuis of ergens anders opgebaard, een afscheid in een tuin, in een verenigingsgebouw of in de aula van de begraafplaats. Graag adviseer ik u over de mogelijkheden voor een afscheidslocatie. De keuze is uiteindelijk aan u.


Gouda biedt vele mogelijkheden voor een passende uitvaart. Er is de algemene begraafplaats, met als onderdeel de natuurbegraafplaats en het crematorium. Als afscheidslocatie kan men kiezen voor een plechtigheid in de aula van De IJsselhof, maar ook voor diverse andere afscheidslocaties in de stad. 
Er zijn ook diverse mogelijkheden voor een meer multiculturele wijze van afscheid nemen of meer intieme plaatsen voor een afscheid van een baby of kind bij een kinderuitvaart.
Opbaren
Het is over het algemeen heel goed mogelijk om uw dierbare op te baren in zijn of haar eigen huis, of in het huis van een familielid of vriend. Dit kan op bed, op een baar of in een kist, in de woonkamer of in de slaapkamer. Vaak is ook opbaren in de vaste kamer van een verpleeghuis mogelijk.
Uiteraard is de traditionele methode van opbaren door middel van koelen een mogelijkheid, maar ik kan u ook adviseren over alternatieve opbaarmogelijkheden. Daarbij kunt u denken aan een tuintje van graszoden onder de kist, zoals vaak gebruikt wordt binnen de antroposofische gemeenschap of aan de Bio Sac 200, een natuurlijke manier van opbaren waarbij koelen niet nodig is. Ook kunt u denken aan thanatopraxie, een lichte balseming waardoor koelen niet nodig is.
Als thuis opbaren niet mogelijk of gewenst is, kunt u in Gouda gebruikmaken van een aantal andere locaties, onder andere:


Afscheidsbijeenkomst
Gouda kent twee begraafplaatsen: de R.K. Begraafplaats Gouda aan de Graaf Florisweg en de algemene begraafplaats ‘Yardenhuis Gouwestreek en (natuur-)Begraafplaats IJsselhof’, onder Gouwenaars beter bekend als ‘De IJsselhof’ aan de Goejanverwelledijk. Naast de algemene begraafplaats en de natuurbegraafplaats van een hectare groot waarop de natuur centraal staat bevindt zich daar ook het crematorium van Yarden.

Er is op de begraafplaats ‘De IJsselhof’ gelegenheid om samen te komen na afloop van een uitvaart. Met mooi weer kunt u gebruikmaken van het terras aan de Hollandsche IJssel. Daarnaast heeft Gouda nog veel meer mooie plekken om met elkaar na te praten en herinneringen op te halen. Ik ga graag samen met u op zoek naar de juiste plek die aansluit bij uw wensen. Enkele suggesties zijn:

Verschillende van deze locaties zijn ook geschikt als locatie voor de afscheidsdienst. Dit kan goed aansluiten bij de behoefte aan een intiemer, meer persoonlijk afscheid. Uiteraard zijn er naast deze mogelijkheden en de aula bij begraafplaats IJsselhof ook vele kerken, moskeeën en andere plaatsen voor samenkomst in Gouda waar het goed mogelijkheid is een passende uitvaartdienst te organiseren.

Samengevat: Kies uw afscheidslocatie zorgvuldig en neem op een passende manier afscheid. We kunnen vrijblijvend in gesprek gaan over de afscheidslocatie die het beste past bij uw uitvaartwensen. Ik heb beschreven hoe het in zijn werk gaat als u contact met me opneemt na een overlijden, maar ik licht dit graag persoonlijk toe.