De coronacrisis en rouw

Je dierbare verliezen tijdens een lockdown, geen afscheid kunnen nemen, minder mensen bij de uitvaart, niet samen napraten in de koffiekamer. Wat doet dat met je? Kun je daarmee verder of blijf je, los van het verlies zelf, ook nog zitten met gevoelens van frustratie en verdriet daarover?

De Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen hebben daar een specifieke behandeling voor ontwikkeld. Deze wordt je aangeboden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen. De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie die specifiek is gericht op rouw na het overlijden van een dierbare tijdens de coronacrisis. Je kunt van deze behandeling gebruik maken wanneer jouw dierbare is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, maar ook wanneer jouw dierbare is overleden door een andere doodsoorzaak. De behandeling volg je online en wordt online ondersteund door een therapeut. In de behandeling kunnen onder meer posttraumatisch stress, verstoorde rouw en depressie klachten worden besproken.

Tijdens de behandeling kijk je samen met een therapeut naar je gedachten, gevoelens en gedrag omtrent het verlies van jouw dierbare(n). Dit noemen we ook wel de 3 G’s. Gedachten leiden tot een Gevoel wat leidt tot bepaald Gedrag. Tijdens de behandeling leer je belemmerende, niet-helpende gedachten te herkennen. Vervolgens worden deze gedachten ter discussie gesteld, om te bepalen in hoeverre deze gedachten “waar” of “helpend” zijn. Het doel is om niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten. Hierdoor worden er minder negatieve gevoelens opgeroepen en neemt disfunctioneel gedrag af.

Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.rouwencorona.nl  
Voor vragen of aanmeldingen kan je contact opnemen met drs. Lyanne Reitsma via: info@rouwencorona.nl of via telefoonnummer 06 222 99 573.

In deze uitzending van Nieuwsuur van 4 oktober 2022 vertelt dr Lonneke Lenferink over het eerste deel van het onderzoek: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2350976-hoe-is-het-om-door-corona-nooit-echt-afscheid-te-kunnen-nemen-van-je-geliefde  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *