Beter foto’s hebben die je nooit bekijkt dan…

Uitvaartfotografie en -videografie is enorm in opkomst maar tegelijk nog heel onbekend. In de huidige wereld zijn, dankzij smartphones met behoorlijk goede camera’s, foto’s en beelden van wat we meemaken eigenlijk niet meer weg te denken. De kleinste, simpelste en meest alledaagse dingen kunnen worden vastgelegd en dat gebeurt dan ook massaal.

Maar bij de suggestie van een fotograaf en/of videograaf die beelden van een uitvaart vast legt of soms zelfs al betrokken is bij de periode net voorafgaand aan het overlijden aarzelen de meeste mensen toch in eerste instantie. ‘Waarom zou ik foto’s willen hebben waarop iedereen staat te huilen?’ En die aarzeling is begrijpelijk, we zijn ten slotte gewend foto’s terug te kijken omdat we het gevoel van die vakantie of die verjaardag opnieuw willen roepen. En een uitvaart is voor velen het ergste wat ze ooit meemaken, het afscheid moeten nemen van een dierbare, waarom zou je dat nog eens opnieuw willen herbeleven.

Maar het gaat bij afscheidsfotografie (zoals het ook wel wordt genoemd) niet per se om foto’s van huilende mensen. Natuurlijk zitten die foto’s er soms ook tussen, maar de fotograaf is daar niet als een soort sensatiepers om maar het meest dramatische plaatje te maken. Ik sprak vorige week met Esther Malmberg, uitvaartfotograaf uit Gouda en zij omschreef het heel mooi: het gaat niet om het verdriet, het gaat om de liefde.
Een hand die van achteren op je schouder gelegd wordt die je misschien wel voelde maar niet registreerde. De foto daarvan die je doet beseffen dat, ondanks dat je je die dag zo alleen gevoeld heb omdat je geliefde er niet meer was, je niet alleen was, dat je werd omringd door familie en vrienden die daar waren om jou te steunen. Het plekje thuis waar je geliefde thuis was in de week na het overlijden. De vaak met zorg uitgekozen kist of wade met daarbij bloemen of andere versieringen, een beeld dat onherroepelijk gaat vervagen in je hoofd. Terug kunnen kijken en ineens een detail (een bloem? een tekening?) zien dat je nog niet eerder op gevallen was.

uitvaartfotografie afscheidsfotografie verdriet rouw uitvaart gouda
Handen die elkaar vinden

Bij de uitvaart van een ouder van nog jonge kinderen is vastlegging over het algemeen zeer sterk aan te raden. Kinderen kunnen zich later vaak weinig of niets meer van die tijd herinneren en voor hen zijn die foto’s of videobeelden dan vaak een houvast. Wat gebeurde er? Hoe ging het dan? Was ik daar ook bij? Maar ook ter verificatie van wat ze zich denken te herinneren of bij dingen waar ze mee worstelen kunnen beelden enorm helpen.

Een andere mogelijkheid is beelden laten maken in de tijd voor het overlijden. Van laatste dierbare momenten samen of misschien wel met een boodschap aan hen die achterblijven. Veel ouders die komen te overlijden worstelen met de gedachte dat ze er niet zullen zijn op cruciale momenten in het leven van hun kinderen. Ze kunnen dan met behulp van een videoboodschap vast leggen wat zij hun kinderen zouden willen zeggen als ze wat ouder zijn, wat ze hen mee willen geven in het leven. Hoe mooi is het dat een kind de ouder nog kan zien, zichzelf kan proberen te herkennen in de mimiek van zijn of haar gezicht, in de stem.

Uitvaartfotografen en -videografen zijn professionals die met zorg, aandacht en integriteit hun werk doen. Het is belangrijk dat je een prettig gevoel hebt bij elkaar, ten slotte laat je iemand toe in een van de meeste intieme en intense momenten van je leven.

Ik hoop dat je af en toe je gedachten laat dwalen over ‘wat zou ik willen bij mijn afscheid’, daar ga ik een andere keer nog wel een blog aan wijden, en hopelijk laat je dan de ook de gedachte over het wel of niet vastleggen van een afscheid eens de revue passeren. Men zegt ten slotte niet voor niets wel eens ‘je kunt beter foto’s hebben die je nooit bekijkt, dan foto’s willen bekijken die er niet zijn’.

Er is een vrij ruim aanbod aan fotografen en videografen, hieronder een hele kleine selectie van mensen en organisaties waar ik recent contact mee gehad heb. Neem eens een kijkje op de websites om een indruk te krijgen van wat er mogelijk is als je interesse hebt.

Mocht je een keer met mij in gesprek willen om eens te praten over je wensen en wat er allemaal mogelijk is kun je, uiteraard geheel vrijblijvend, contact opnemen via 06-11 50 82 95 of josche@solaceuitvaartbegeleiding.nl

Een gedachte over “Beter foto’s hebben die je nooit bekijkt dan…

  1. Dank je wel voor de ontzettend mooie blog. Inderdaad hoe belangrijk is het om een persoonlijke videoboodschap op te laten nemen. Om bovendien iemand zijn of haar stem nog eens te horen. Een prachtig gedicht of om nog eens te vertellen over die fantastische tijd die mensen met elkaar hebben gehad. Mijn laatste ik verzorgd dit tot in details en daarom ben ik alleen al dankbaar voor deze bijzondere blog. Diana Smit “Mijn Laatste Ik “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *